DE BROUWERIJ VAN VAL-DIEU

De bieren, die tegenwoordig op de abdij worden gebrouwen, vinden hun oorsprong in tradities die zijn overgenomen van de oorspronkelijke Val-Dieu monniken. Historisch stonden de Cisterciënzer ordes bekend als talentvolle brouwers. De monniken van Val-Dieu waren trouw aan deze reputatie. De ontwikkeling van die activiteit is in eerste instantie ontstaan uit de noodzaak om water drinkbaar te maken en weerstand te bieden aan de destijds veel voorkomende ziekten als dysenterie, cholera en tyfus.

Eeuwenlang, hebben de monniken het gisten bestudeerd. Ze maakten van het brouwen een wetenschap, door het creëren van speciale recepten die telkens weer werden verfijnd. Vandaag de dag worden de bieren in Val-Dieu gebrouwen geïnspireerd door de originele recepten van de monniken, trouw aan de traditie van de bieren met een her-gisting in de fles. De bieren zijn echte originele Belgische abdijbieren, gemaakt zonder toevoeging van aroma's, noch kruiden en gebrouwen volgens de oude infusie-methode.

DE GEHEIMEN VAN DE BROUWERIJ

De geheimen van de brouwerij zijn het water en de gist.
Gist wordt gekoesterd in de abdij en door ons gepropageerd. Biergist bestaat uit fungi (Saccharomyces cerevisiae) die zeer gunstig zijn voor het menselijk lichaam waardoor de bekende gistingen ontstaan. Dit resulteert in een bier dat rijk is aan vitamine B en mineralen en daarbij een krachtige anti-oxidant is. Ons productieproces duurt 6 tot 8 weken, met volledige inachtname van de oorspronkelijke traditie. Dat is hoe we deze hoge alcoholpercentages (6% voor het Blond bier, 8% voor het Bruine bier, 9% voor de Triple) en deze complexiteit aan aroma’s verkrijgen, die de Val-Dieu bieren kenmerken.

Ons water komt uit het stuuwmeer van Gileppe. Onze regio heeft veel waterbronnen die water leveren van een uitstekende kwaliteit. Sommige van deze lokale bronnen zijn wereldwijd bekend, zoals Spa, Bru en Chaudfontaine. Ze zijn allemaal gelegen binnen een straal van 20 tot 30 kilometer van Val-Dieu.